Arcápolás

Category
Rosacea
Leírás

Az arcápolás a rozáceás páciens mindennapos teendője. Az orvos, kozmetológus feladata a páciensének ellátása megfelelő krémmel. Több, mint 30 éve vagyok bőrgyógyász, de a mai napig sem tudok öt hatásos krémnél többet ajánlani nyugodt szívvel a pácienseimnek. Miért? Olvassa el a „krémek” írásomat. Ha a neten a rozáceával foglalkozó fórumokra csöppen be, akkor rengeteg otthoni csodareceptet talál, ami másokon segített, de ha kipróbálja, akkor érdekes módon, csak önnél nem válik be! Minél több anyagot próbál ki, később annál nagyobb a tényleges szenzibilizálódás veszélye (valódi allergia kifejlődése). Csak mellékesen jegyzem meg, ezért is tilos gyermekeknek az arcfestés, meg a játékos körömlakkozás, korai parfümhasználat és az erős illatanyagok!
A rozáceás páciens bőre száraz, ugyanakkor „semmit” sem bír. A lelassult keringés miatt folytonosan megtelepedő atka irtásának is állandónak kell lennie. Erre jó a metronidazol tartalmú krém, de inkább a gél. 10-ből 9 páciens jól bírja, de 10-ből 5 jelzi, semmi hatása sincsen a készítménynek. Magyarán, ők nem voltak atkásak.
A rozáceás páciens bőre „tisztátalan”, vaskos, gyulladt, száraz. Egy, a szakma szabályainak megfelelő kozmetikai kezelés látványos romlást okozhat. Erre a páciens nagyon gyorsan rájön. Ezért is tiltják a kozmetikusoknak a rozácea kezelését. Én az állandó, de a bőrt alig terhelő tisztítás híve vagyok. Erre jók az azelain sav tartalmú krémek. Fokozatos hozzászoktatást igényelnek.
Téli hónapokban estére kátrány tartalmú lágypasztát adok. Itt a gyógyszerforma is lényeges. A páciens bőre a krémre erős gyulladással reagál, míg a kenőcsre kis gyulladással, ellenben a pasztát jól bírja. Ehhez kell a szoros vizit!
A héten mindenképpen legyen két olyan nap, amikor semmit sem teszünk fel a bőrünkre. Ez különösen az estére igaz.