Benőtt szőr

Category
szőrtelenítés
Leírás

A lábszár és bikini terület szőrtelenítésénél legtöbben a benőtt, begyulladt szőrtüszők illetve a maradvány pigmentáció (barna foltok) miatt szeretnének megoldást találni.

Egy kis anatómia

Ha egy hosszú hajszálat két ujjunk között finoman végighúzzunk, érezzük, hogy könnyedén, akadálytalanul végigsiklik. Ha visszafelé húzzuk az ujjunkat a hajszálon (különösen, ha még nedves is), akkor enyhe reszelő tapintatú akadályt érzünk. A szőrszálat kívülről úgy borítják apró kis lemezek, mint a tetőt a cserepek. A szőr a hajhagymából kinőve, a bőrben egy hüvelyben, az un. gyökérhüvelyben halad. Ebben is megtalálhatók e kis lemezek, és a két lemezrendszer egymáson a növekedés folyamán racsniszerűen csúszik előre. A szőrszál és a gyökérhüvely funkcionális egységet alkot. A gyökérhüvely azonban sokszor nem egyenes és a hajhagymából kinövő erős szőrszál sok esetben könnyedén átdöfi a vékony hüvelyt. A hüvely nélkül növő szőrszál hosszan a hám alatt kúszva próbál a felszínre törni. Ezt hívjuk benőtt szőrszálnak (razor bumps, pseudofolliculitis). Máskor sikerül a hámot átszúrnia és védtelenné, fertőzésre, gyulladásra hajlamossá válik. Ez leggyakrabban a fanszőrzet, lábszár tájékán fordul elő. A gyulladt, benőtt szőrszálak okozta gennyes gócok és a gyógyult, barnásan elszíneződött, apró foltokkal kevert területek tisztátalan küllemet adnak ezen amúgy is kényes régiónak.

Barna foltok a lábszáron

A lábszárak borotválása, gyantázása során a vastag, erős szőrszálak körül keletkező piciny sebzés és az azt követő gyulladás un. maradvány pigmentációval gyógyul. Van, aki két havonta borotválja, epilálja a legnagyobb óvatossággal a lábszárát és mégis kialakulnak a foltok. Más hetente borotválja, és még sincs semmi nyom. Ez egyéni hajlam, mely egész életen át fennmarad. A lábszár foltos, apró, vörös gyulladt gócok váltogatják egymást. Nagyon sokan még nyáron is nadrág viselésével próbálják takarni a nem túlzottan esztétikus lábszárat.

A megoldás: nagyenergiájú fénykezelés

2-3 nagyenergiájú fénykezelés hatására az újranövő szőrzet miniatürizálódik, azaz az újranövés során egyre vékonyabb, rövidebb, világosabb, puhább, egyszóval gyengébb lesz. A meggyengült szőrzet könnyebben tud idomulni a hajlékony gyökérhüvelyhez, illetve a szőrzet eltávolítása nem okoz hámhiányt, gyulladást, pigmentációt. A benőtt szőrzet problémája örökre rendeződik. A maradvány pigmentáció gyorsabb eltűnését krémek felvitelével gyorsíthatjuk.