Fényvédelem

Category
Rosacea
Leírás

A rozáceás beteg lehetőleg ne használjon fényvédőt! És a hangsúly a lehetőleg szón van. Ugye mást hallott a bőrgyógyászától? Nahát. Pedig a média is tele van, használjunk minél magasabb faktorszámú fényvédő készítményeket. Akkor mi az igazság? Íme, az én igazságom.

A Földünkre érő fény három részből áll: látható fény, hősugarak (infravörös fény) és ultraibolya (ultraviola) fény. A rozácea fellobbanását az értágulatot okozó hideg, meleg váltakozása, itt jelen esetben a hősugárzás adja. A fényvédő készítmények pedig az ultraibolya sugárzás ellen védenek. Tehát duplán rossz, mert egyrészt hatástalan a fényvédő, mert nem az ellen véd, amelyik ellen kellene, másrészt hamis biztonságérzetet ad. A páciens a tengerpartra érve jó vastagon bekeni az arcát 50 pluszos (még jó hogy maximálták 50-ben, mert ha ezres is lenne, akkor azzal kenné), majd megy fürdeni. Estére az arc teljesen begyullad. Lényegében üvegházba zártuk az arcbőrét és kívülről hevítettük!
És harmadrészt a fényvédő idegen anyagként szerepelve, irritálja (lásd krémek összefoglaló) a bőrt.

A rozaceás páciens arca sohase legyen kitéve a direkt napfénynek! Ez az alapszabály, amit be kell tartani. Használjon mechanikai fényvédelmet (kalap, kabát, kesztyű).