Krémek

Category
Rosacea
Leírás

A rozáceás páciens bőre a tipikus érjelek (pír, áttűnő erek) mellett száraz, felületi vízhiányos, finoman repedezett, állandóan ég, érzékeny. Ha bekeni egy általános hidratáló, ápoló krémmel, vagy fényvédővel, az állapot fellángol, rosszabb lesz. Hányszor hallottam, hogy a férj az aktuálisan legdrágább krémet megvéve akart kedveskedni, és aztán csak a gyulladás fokozódott… Ahogy a páciens mondja, „nem bír semmit sem”. Az arc ég, a gyulladás erősödik minden felvitt anyagra. Miért?
Mondok egy primitív példát: gondoljon egy gyorsan folyó hegyi patakra! A vize friss, iható. Öntsön bele egy üveg Domestost. A méreg gyorsan eloszlik, de pár perc múlva már nyoma sem marad a gyorsan megtisztuló víz miatt. Újból iható a vize. Öntsük ezt a mérget egy kitágult, alig mozgó tóba. A Domestos nem tisztul ki, pang, tönkreteszi az élővilágot, megmérgezi a vizet. Ugyanez történik az arcbőrrel is. A legtöbb ember ép bőre egyszer-egyszer akár erős maró anyagot is elbír, mert jó a keringése, ugyanakkor a rozáceás páciens még az érzékeny bőrre kifejlesztett krémeket is „Domestosként” ismeri fel a renyhe, rosszul működő érrendszer miatt.

A legsúlyosabb tévedés ilyenkor allergia (túlérzékenység) kivizsgálást indítani. Pedig de sokszor előfordul! A beteg jelzi, az arcára kent krém gyulladást okoz. Az orvos feladata egyértelmű, kideríteni, milyen anyag felelős ezért. Egy általános mérgezési (toxikus) reakció zajlik le előttünk a bőr ingerküszöbének erős csökkenése miatt. De semmi köze az allergiához. Valódi allergiánál már kicsiny mennyiségű anyag felvitele is már gyulladást provokál, és a felvitel helyétől távol is szóródást ad. Így aztán a csalódott páciens hozza a sok vesződség után megkapott, teljesen felesleges negatív (epicutan) próba leletét.
Aztán csodák csodája, egy év múlva a fénykezelések hatására az „allergiája” is elmúlik.