Székrekedés

Category
Rosacea
Leírás

Az először feltett kérdések egyike. Minden harmadik rozáceás páciens, főleg a nők székrekedésesek.
Erről vagy egy érdekes esetem. Svédországban élő hazánkfia hozta el feleségét rozácea vizsgálatra. Belépéskor egyből láttam, nem jó helyen járnak, nem rozáceás a hölgy. Ahogy mondani szoktam, az igazi rozácea az utca túloldaláról felismerhető. Az úr elmondta Prágából és Bécsből jönnek, specialistákat kerestek fel, az egyik bőrgyógyász látta a rozácea jeleit, a másik nem, tegyek igazságot! Nem akartam elküldeni őket, magyarán, ha már eljöttek, legalább megdolgozom a pénzemért, így szépen megvizsgáltam a speciális, a szabad szemmel láthatatlan ereket is kimutató nagyítómmal. Rendesen kétféle állapot látható, a pírnál (erythema) egynemű, összefüggő pirosságot, vörösséget látunk, míg az rosacea teleangiectatica-nál szabad szemmel is látjuk a tágult ereket. Itt meg az egész arc finoman be volt szőve, hálózva mindenütt kicsiny, szabad szemmel nem látható erekkel. Nem láttam még ilyet! Újból elkezdtem a kérdéseket. A székrekedésnél a válasz a normális volt. Az orvosi nyelvben nincsen „normális”, csak rendesen, számszerűen leírt tények. Úgyhogy visszakérdeztem, naponta van-e széklete? Erre a válasza, két hetente van rendesen széklete. Gyermekkora óta. Majd leestem a székről. Ebben ő semmi kifogásolni valót nem látott!

A nagy kiterjedésű gyomor-, bélrendszer renyhesége negatívan hat az arc bőrére is. Ez régóta ismert. A hölgynél a rozáceára semmilyen örökletes tényező, adat nem volt, így saját maga a hosszú évek alatt okozott úgynevezett művi rozáceát.

A székrekedésnek három fő oka van: kevés rostbevitel, mozgáshiány és a lelki ok. A székrekedés lelki okait én nem tudom megoldani, csak le tudom írni, amit olvastam én is, de nem nyomoztam utána: a székrekedés egyfajta irigység, féltés elveszíteni egy bizonyos részünket. Tudat alatt. Ez látható, nagyon messzire vezet. A rostbevitelre minden páciensem elmondja, magas rosttartalmú ételeket is fogyaszt, aztán a részletes kikérdezésre kiderül, hogy egyáltalán nem így van. A székelés elsődleges ingere a tömeg. Minden este 10 szem aszalt szilvát összekeverve joghurtban előáztatott búzakorpával, vagy különféle dzsemekkel.
A mozgásra is van egy gyönyörű példám: amikor a lakásban tartott kutyát leviszik sétálni, első dolga, hogy teljes erőből fut az örömtől kicsattanva pár vágtát. Aztán végzi a dolgát. Az állat ösztönösen tudja, mozgással az anyagcsere is gyorsabb.